Gubite kosu? Konačno otkriven lek za ćelavost!

Imune ćelije imaju mnogo više funkcija nego što se to mislilo i da ne služe samo za odbranu organizma. One su jedan od proverenih lekova protiv ćelavosti.

Naučnici su otkrili da određene imune ćelije mogu da se koriste u lečenju ćelavosti. Regulatorne T – ćelije poznatije kao ‚‚Tregs” se nalaze u telu. One kontrolišu upale i pomažu da imuni sistem funkcioniše kako treba.

Istraživači su otkrili još jednu važnu ulogu ovih ćelija, one mogu da izazovu rast kose. Naučnici sa Univerziteta Kalifornija u San Franciski su testiranjem na miševima pokazali da ‚‚Tregs” šalje koži signal koji stimuliše regeneraciju folikula dlake.

Vodeći istraživač doktor Majkl Rozenblum je rekao da su zaključci označavaju jedan od vodećih koraka u lečenju ćeklavosti.

– Folikuli se stalno regenerišu, kada otpadne dlaka ceo folikul mora da porsate. Do sada se mislilo da čitav ovaj proces potiče od matičnih ćelija, ali se pokazalo da su i ‚‚Tregs” ćelije neophodne, ako izbacite ove ćelije, kosa jednostavno ne može da raste. – rekao je Rozenblum.

‚‚Tregs” ćelije igraju važnu ulogu u borbi protiv svih vrsta ćelavosti, uključujući i naslednu mušku ćelavost.

Istraživači su istakli da imune ćelije imaju mnogo više funkcija nego što se to mislilo i da ne služe samo za odbranu organizma.

(espreso)