Stručnjaci otkrili od koga nasleđujemo gen zaslužan za rak dojke

Od roditelja možemo naslediti brojne fizičke osobine, ali i bolesti. Od svakog roditelja “kupimo” po dve kopije svakoga gena, a mutacija određenih gena glavni je okidač za nasledne bolesti.

Prvi na listi je visoki holesterol, za šta u potpunosti možemo “okriviti” porodicu, tvrdi američka genetičarka Šivani Nazaret.

“Jedan na 500 ljudi ima genetsku mutaciju koja je uzročnik porodične hiperholesterolemije – nasledne bolesti srca koja može biti uzrok preuranjenog srčanog ili moždanog udara”, otkriva Nazaret i dodaje kako oboleli od porodične hiperholesterolemije ne mogu da regulišu holesterol, koji se zato nagomilava u venama.

Ne pomažu čak ni rigorozne dijete ili vežbanje jer su u ovom slučaju geni učinili svoje, kaže Nazaret.

I dok oba roditelja mogu da budu krivci za visoki holesterol, rak dojke nasleđujemo od oca. Naime, svaki je čovek rođen s genima BRCA1 i BRCA2, koji ne stvaraju zdravstvene probleme dok nisu mutirani. Ali žene koje naslede mutaciju jednog ili oba BRCA gena od oca imaju veći rizik od nastanka raka dojke.

Doktorka Nazaret pojasnila je kako navedeni geni nisu opasni po zdravlje muškaraca jer je rak dojke retka pojava među muškom populacijom, dok se isto ne može reći i za žene.

Ako za gubitak kose okrivljujete mušku stranu porodice – obraćate se na pogrešnu adresu. Gen koji ima ključnu ulogu kod ćelavosti nalazi se na hromozomu X, koji muškarci uvek nasleđuju od majki, dok žene isti gen preuzimaju od oba roditelja.

Za dijabetes tipa 2 najčešće je kriv neuredan način života, ali istraživanja pokazuju da čak pet posto mladih ima znakove ove bolesti iako redovno vežbaju. I ovde je problem genetska mutacija pa se radi o obliku dijabetesa koji su naučnici nazvali MODY.

Nasledne su i dugotrajne glavobolje

Sklonost dugotrajnim i teškim glavoboljama propraćenim mučninom nasledna je u čak 70 do 80 posto slučajeva, tvrdi doktor Kejt Henri sa Univerziteta Njujork. Naučnici su otkrili kako gen naziva tresk izaziva pojavu migrena, a on se često nasleđuje od roditelja.

Bolesti srca preuzimamo od majke

Ako je vaša majka imala probleme sa srcem, imate 20 posto veću verovatnoću da ćete ih imati i vi, otkrile su četiri odvojene naučne studije. Način na koji prethodni infarkt majke utiče na našu sklonost njemu nije u potpunosti razjašnjen, ali ipak je očit, tvrde stručnjaci.

Nismo pošteđeni ni psihičkih bolesti

Oko 10 posto iznosi verovatnoća da ćete naslediti sklonost obolevanju od depresije, otkrio je američki Institut za mentalno zdravlje. Stručnjaci objašnjavaju kako je depresija samo jedna od psihičkih bolesti koje se mogu naslediti, uz bipolarni poremećaj i šizofreniju.  (b92)